Kan man göra Juice med Frysta Frukter?

Du är säkert medveten om att du kan blanda fryst frukt till en god och hälsosam smoothie. Det är snabbt, bekvämt och gott. Men vad händer om du föredrar den lättare juiceversionen istället? Kan du göra juice av fryst frukt? Klarar din juicemaskin det? Blir det saftiga resultatet detsamma som när du använder färsk frukt?

Det ska vi reda ut i denna artikel!

Kan man göra juice av frysen frukt?

Det korta svaret är ja. Du kan göra juice av frysen frukt. Men du måste tina frukten innan du pressar dem. För bättre och mer färsk juice är det inte rekommenderat att använda fryst frukt direkt. Du får juice med oblandad fruktkött genom att tillsätta fryst frukt direkt i din juicepress. För lyckat resultat, låt frukterna vila på köksbänken. Om du är otålig, kör saften genom en sil.

Om du gör juice av fryst frukt direkt kan du förstöra juicepressen (om du inte skaffar en juicepress av god kvalitet) eller så blir inte resultatet så bra.

Så nu när du vet att du kan juice fryst frukt är den större frågan – vill du det? Är det bra för dig?

Av någon anledning är tanken på att placera frusen frukt genom en juicepress helt enkelt inte vettig. Och på något sätt tror vi att färsk frukt är hälsosammare för oss och har fler vitaminer än frysta.

I grund och botten är frysning av frukt ett bra sätt att bevara dem och fylla på med frukt, särskilt om du bor i ett område där färsk frukt inte är lättillgänglig.

Du kan antingen köpa fryst frukt direkt från butiken eller köpa färsk frukt och frysa in dem själv hemma. Kommersiellt fryst frukt eller hemfryst frukt – vilken är bäst?

Kommersiellt fryst frukt eller köpt fryst frukt

Kommersiellt frysta frukter plockas på toppen av sin mognad, vilket också är det tillstånd där de kan ge dig mest näringsämnen.

Efter att ha skördats tvättas de, blancheras, skärs, fryses och förpackas inom ett par timmar. På så sätt bevaras deras färskhet och näringsvärde. Vissa studier visar att för vissa frukter ökade deras näringsvärde att vara i fryst tillstånd och ibland går det till och med högre ju längre de är i fryst tillstånd.

Färsk frukt har en annan resa. De plockas före detta bästa tillstånd och mognar under resan från gården till din stormarknad, sedan så småningom till ditt hem. Sedan när du väl köpt hem dem så förvarar du dem i några dagar innan du konsumerar dem. Hela resan tar från 3 dagar eller till och med månader för vissa typer av frukt.

Ett tips om att plocka fryst frukt – kolla om de är individuellt snabbfrysta frysta i enskilda bitar med en metod som kallas IQF. Denna frysmetod fryser in enskilda bitar av små frukter eller grönsaker inom några minuter.

Den snabba frystiden förhindrar bildandet av stora iskristaller inuti fruktens celler vilket gör att de kan behålla sin form, smak, färg och lukt. Frukt som är individuellt fryst gör det också lättare för dig att portionera till dina drycker eller måltider.

Egenfrysta frukter

Det finns tillfällen då du föredrar eller måste frysa frukt hemma. Det kan vara en personlig preferens eller ett sätt att förlänga hållbarheten för överblivna frukter eller frukter som du kan ha köpt för många av då det var ett erbjudande.

Hur som helst är hemfrysning ett bra sätt att bevara din favoritfrukt och undvika slöseri.

Men om du planerar att frysa frukt hemma, se till att lägga lite syra på dem som askorbinsyra citronsaft för att förhindra att de oxiderar eller blir bruna. Lägg dem sedan i en lufttät behållare eller vakuumförseglad påse. Se till att din frystemperatur är -17 eller lägre och undvik att lämna frysdörren öppen så att temperaturen inuti fluktuerar eftersom detta kommer att påverka kvaliteten på den hemfrysta frukten.

Och lämna dem inte i frysen hur länge som helst innan du använder dem. Eftersom de inte gick igenom de kommersiella processerna med blanchering och snabbfrysning och kan ha exponerats för luft och andra saker i miljön som kan leda till tillväxt av bakterier. Det är bäst att använda dem inom några timmar eller nästa dag.

Kom ihåg att skära dem i mindre bitar innan du pressar dem. Du måste tina dem innan du skär eftersom inte ens den bästa kockkniven kommer att kunna skära en frusen fast frukt.

Relaterade inlägg

  • En jämförelse av frukters energiinnehåll

  • Vad är Argentiska pizzor?

  • Lägger du till grönsaksfrites till menyn? Kolla in dessa recept!