På gång


VÄRMNING OCH VÄRMEBEHANDLING AV LIVSMEDEL

Vilka processer används för värmning och värmebehandlig av livsmedel och hur påverkar detta livsmedlets egenskaper. Detta är temat för den tvådagars kurs som arrangeras på CLUK den 1-2 april. Teori och praktik varvas under dagarna, läs mer i inbjudan.

TEMADAG I MARKNADSFÖRING OCH KOMMUNIKATION

En spännande och inspirerande dag om hur du ska nå ut med dina produkter på marknaden.

Datum: 14 november 2013

Plats: CLUK, Västra Kajen 8, Karlshamn

Tid: 09.30 – 14.00

Läs mer i Inbjudan

KUNSKAPSDAG OM FÖRPACKNINGAR

I inspirerande föreläsningar får du som producerar livsmedel i små serier ökad kunskap i att välja och designa förpackning för miljövänlig konsumtion. Vid sidan av föreläsningarna finns en miniutställning med förpackningar, utrustning, etiketter med mera.

Frågan om miljövänliga förpackningar kommer ofta upp, både från producenter och konsumenter. Viljan att göra miljövänliga val finns, men vad är miljövänligt inom området förpackningar? Vi kommer under Kunskapsdagen att belysa olika fakta och åsikter om hur man i sitt val av förpackning kan tänka miljövänligt. Dessutom kommer vi att visa olika sätt att designa förpackningen så att kunden uppfattar den som miljövänlig. Under dagen finns gott om tid att se utställningen.

Vår målgrupp är livsmedelsproducenter med små produktionsserier och andra med intresse för området.

Datum: 12 November 2013
Plats: Krinova, Science Park, Stridsvagnsvägen 14, Kristianstad
Tid: kl 9:00 – 16:00

Programmet som uppdateras kontinuerligt hittar du här.

KURS PASTÖRISERADE GRÖNSAKER

Tisdag–onsdag, 5–6 november, 2013
Lär dig att tillverka produkter av grönsaker för försäljning. Kursen innehåller teoripass om att göra hållbara grönsaksprodukter genom sänkning av pH och i kombination med pastörisering. Du får lära dig vikten av att använda pH- meter och hur du kan testa om konserveringsmetoden är tillräcklig för att ge säkra produkter. Under de praktiska delarna blir det tillverkning av chutney, grönsaksmarmelader och inläggningar med vinäger och ättika. Dessutom gör vi olika syrliga såser som ketchup och chilisås.

Kursledare är Viktoria Vestun och Catrin Heikefelt från Eldrimner. Kursen är ett samarrangemang mellan CLUK och Eldrimner och ges i CLUKs lokaler i Karlshamn.

Boende bokar du enklast via Turistbyrån i Karlshamn: http://karlshamn.se/Turism/Boka_boende/

Anmälan och kostnad

Kostnad 2500 kr + moms. Lunch och fika ingår i kursavgiften. Meddela eventuell specialkost vid anmälan. Anmälan senast 14 oktober. Vi tar emot max 16 deltagare. Anmäl dig till Bengt-Åke Nässén 063-14 60 45, bengt-ake@eldrimner.com.
»Anmälningsblankett

HANTVERKSMÄSSIG GLASSTILLVERKNING

Den 6-7 mars kommer Thorkil Boisen till CLUK för att lära ut konsten i hantverksmässig glasstillverkning. Kursen anordnas av CLUK tillsammans med Smaka på Skåne och Eldrimner. Läs mer i Inbjudan

SURDEGSBAKNING MED JAN HEDH

Den 22-23 januari blir kurs på CLUK. Lär dig grunderna i surdegsbageri med bageri- och konditormästare Jan Hedh. Mer info finner ni i Inbjudan.

FÖRPACKNINGAR I MINDRE UPPLAGOR FÖR SMÅSKALIGA LIVSMEDELSPRODUCENTER OCH ENTREPRENÖRER

Den 20 september anordnar CLUK, Centrum för Livsmedelsutveckling i Karlshamn och Packbridge en halvdags temakonferens i Karlshamn.

Fokus kommer att vara på förpackningar i mindre upplagor för småskaliga livsmedelsproducenter och entreprenörer. Under dagen kommer du att erbjudas
grundläggande förpackningskunskap, med fokus på livsmedel.
Du kommer att få se varuprover och olika exempel på lösningar. Du kommer att få med dig rikligt med tips och förslag på hur du bygger ditt varumärke, med hjälp av förpackningsdesign. Eftermiddagen avslutas med en spännande paneldebatt och möjlighet att rådfråga sakkunniga kring allt från egna funderingar till goda exempel på marknaden.

Därefter bjuds du på en guidad tur genom CLUK:s fina lokaler och laboratorium, där det finns utrustning för att testa och utveckla framtidens livsmedelsprodukter.

Vi börjar med lunch kl 11.30 och avslutar 17.45 med buffé och mingel i Packbridge efter 3-anda. Mer information hittar du här. Anmälan gör du till per-stefan@packbridge.se

Varmt välkomna till en inspirerande och interaktiv dag!

TEMADAG POTATIS

Den 26 oktober är det Potatisens dag och vad passar då bättre än att Dan Berntsson, potatisguru från Falkenberg, kommer till CLUK och inpirerar på temat potatis. Läs mer i inbjudan

MJÖLKSYRADE GRÖNSAKER

Temadagen med Mjölksyrade grönsaker resulterade i ett färgsprakande poutpurri av nyttigheter. Det hackades och komponerades friskt bland deltagarna. Det gällde att ta hänsyn till smak, färg och form när man skapade sina recept. Agneta Roth från Undermat ledsagade med fakta, tips och råd i denna konserveringsmetod som har tusenåriga anor.

TEMADAG MJÖLKSYRNING

Den 21 september är det dags för höstens första temadag med inriktning mjölksyrning. Agneta Roth från Undermat kommer och inspirerar. Läs mer i Inbjudan_mjölksyring_20110921

TEMADAG TORKNING

Nu har vi haft ytterligare en uppskattad temadag på CLUK. Förra veckans tema var torkning och under Ingegerd Sjöholms ledning fick vi både teoretisk och praktisk genomgång.

TEMADAG BAGERI – KNÄCKEBRÖD

Vårens andra temadag är planerad till den 13 april. Ann-Marie Hultberg och Marcel Kortekaas från Solmarka Gårdsbageri kommer och delar med sig av sina erfarenheter av att starta bageri och baka knäckebröd. Ladda ner vår pdf för mer info.

Inbjudan knäckebröd 20110413

TEMADAG TORKNING

Den 15 mars är det dags för vårens första temadag. Ingegerd Sjöholm, docent i livsmedelsteknik, kommer och delger sin kunskap inom torkning. Vi blandar teori med praktik. Ladda ner vår pdf för mer info.
Inbjudan

TEMADAG MEJERI – OST

CLUK bjuder in till temadag Mejeri-Ost. Tisdagen den 9 november kl 9.00-16.00 på CLUK, Västra Kajen i Karlshamn. Ladda ner vår pdf för mer info och anmälan.

Inbjudan_mejeri_ost_20101109